İkinci el motor alırken motorun kilometresi göreceli olarak göz ardı edilebilir. Asıl önemli olan, motorun nasıl bir kullanıcıdan alındığıdır. Bu konuya odaklanmak, kilometreye odaklanmaktan çok daha isabetli olacaktır. Almayı düşündüğünüz motoru kendi gözlerinizle görmek, çalıştırıp sesini dinlemek, mümkünse bir tur atmak, sahibi ile sohbet etmek birçok konuda fikir edinmenizi sağlayacaktır.
- Bakım kayıtları, yedek anahtarı, kullanma kitabı, bakım aletleri bulunuyorsa iyiye işarettir.
- Karenajı hasarsız, hatta çiziksiz, marka amblem ve model logolarının, güvenlik ve uyarı etiketlerinin yerinde olması hala iyi yolda olduğumuzun belirtileridir.
- Gidon topuzları, fren manetleri hasarsız olmalıdır.
- Ön amortisörler birbirine paralel olmalı, yağ sızıntısı olmamalıdır.
- Elektrik aksamı sorunsuz çalışmalıdır. Mümkünse elektrik sistemi ile hiç oynanmamış, kesme, ekleme yapılmamış olması tercih edilmelidir. Sonradan takılan ne kadar çok elektrikli aksesuar varsa, elektrik sistemi ile o kadar çok oynanmış demektir.
- Elcik lastikleri ve sele hasarsız olmalıdır.
- Motor bir saat gibi ritmik çalışmalı, acayip ve farklı sesler çıkmamalıdır.
- Motor bloğu temiz ve hasarsız olmalı, yağ akıntısı ya da akıntı izleri olmamalıdır.
- Ön tekerlek yere dik ve doğru açıda basmalıdır.
- Ön lastik ile arka lastik tek bir doğrusal çizgide olmalıdır.
- Jantlar, önce gözden geçirilmeli sonrasında ön jant elle döndürülerek, arka jant motor çalıştırılarak yamuk olup, olmadığı kontrol edilmelidir.
- Motor çalışırken, azdan başlayarak kademeli olarak gaz verirken varyatör sisteminin sesi dinlenmeli aynı zamanda sistemin düzgün ve sorunsuz çalıştığı arka lastiğin dönüşü ile gözlenmelidir.
- Kilometre bilgisi mutlaka resmi kayıtlar üzerinden kontrol edilmelidir. (Yetkili servis kayıtları, TUVTÜRK raporu veya Noter satış belgesi.)
- Motorun herhangi bir kazaya karışıp, karışmadığını öğrenmek de önemlidir. Sonradan üzülmemek için Tramer ve yetkili servis sorgulaması yapılmalıdır.
Yukarıdakiler ilk aşamada, maliyetsiz olarak sizin yapacaklarınızdır ama kesinlikle yeterli değildir. Önerim, almayı düşündüğünüz motoru almadan önce mutlaka yetkili servisinde ekspertiz yaptırmanızdır. Yaptırdığınız ekspertizin raporunu ise servisin antetli kağıdında, kaşeli, imzalı olarak almayı ihmal etmeyim.
Unutmayın! Söz uçar, yazı kalır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder