Yamaha D'elight Yakıt Tüketim Bilgileri

20 Temmuz 2018 Cuma

0 - 15140 Kilometre İstatistikleri

16000 kilometrede yapılması gereken periyodik bakımı biraz erken (15106 kilometrede) yaptırarak yola devam ediyorum. Periyodik bakım öncesi son yakıt tüketimi 1,92 lt/100 km'ye düşmüştü. Bakım sonrası ilk benzini bugün aldım ve yine 1,92 lt/100 km tüketim değerini yakaladım. Bu da gösteriyor ki tesadüfi bir değer değil. Doğru şartlar bir araya geldiğinde D'elight kolaylıkla çok ama çok ekonomik olabiliyor. Bunun için periyodik bakımlarınızı ihmal etmemenizi, lastik hava basınçlarını (Ön 25 / Arka 29 psi) düzenli kontrol etmenizi, gaz koluna nazik davranmanızı, trafiği iyi takip ederek olabildiğince az frenle kinetik enerjinizi korumanızı, ağır yükler taşımamanızı hatta benim gibi kilolu iseniz zayıflamanızı öneririm :))


Gelelim yakıt tüketimi konusundaki (0 ile 15140 kilometre) istatistiki bilgilere.

  • Toplam mesafe - 15140 Kilometre
  • Alınan toplan yakıt miktarı -377,05 Litre
  • Toplam maliyet - 1.863,18 Lira
  • Toplam dolum sayısı - 109

  • Ortama dolum - 3,46 Litre
  • Ortalama dolum faturası - 17,093 Lira
  • Kilometre başına ortalama maliyet - 0,12 Lira yani 12 Kuruş
  • Günlük ortalama maliyet - 1,27 Lira
  • Aylık ortalama maliyet - 38,76 Lira
  • Ortalama yakıt tüketimi - 2,47 Lt/100 Kilometre
  • En iyi yakıt tüketimi - 1,92 Lt/100 Kilometre
  • En kötü yakıt tüketimi - 3,46 Lt/100 Kilometre

Bu bilgiler ışığında; Yamaha D'elight'ın çok ekonomik bir ulaşım aracı olduğunu söylemek zor olmasa gerek. D'elight'ı aldığım günden bugüne kadar ki tüm yakıt alım ve tüketim bilgilerini, ilgili sayfada paylaşmaya devam ediyorum. Merak edenler bu sayfaya da göz atabilirler. [Tıklayın]

13 Temmuz 2018 Cuma

Problemsiz Bir Motosiklet Sürüşü İçin

Problemlerden uzak bir sürüş için; Eğitimli ve deneyimli yani iyi bir sürücü olmalısınız.

Zaten iyi iseniz kendinizi daha iyi yapmaya çalışın. Hepimiz yollarda acemi, duyarsız, kural tanımaz sürücülerle sık sık karşılaşıyoruz. Ayrıca otomobil sürücülerinin büyük bir çoğunluğu sürüş esnasında ya telefonla konuşuyor ya da telefonları ile (mesaj vs.) ilgileniyor.  Ne yazık ki motosiklet sürücülerinin sürücü hatalarına karşı bir korumaları yok. Onları daima potansiyel bir tehlike olarak görmeli ve savunmada kalmalısınız. Savunmada kalmak demek, sürekli çevrenizi gözleyip analiz ederek, en güvenli konumda beklenmeyeni beklemek demektir. Yani olacakları, olmadan ön görmeli ve ona göre davranmalı ya da önceden tedbir almalısınız. Beyniniz, motorunuzun 1 ile 2 dakika önünde gitmelidir ki bunlar için zamanınız olabilsin.
Siz, iyi sürücü olmak denince ne düşünüyorsunuz?


Sadece trafik kurallarına uymak mıdır? Üstün sürücü yeteneklerine sahip olmak mıdır? Virajları çok hızlı alabilmek midir? Yavaş sürüp muhtemel tehlikeleri önceden fark edebilmek midir? Hiç kaza yapmamak mıdır? Bir sürü diploma, sertifika, madalya… vs. toplayan mıdır? Yoksa motoru tek tekere kaldırabilmek midir?

Tanımınız ne olursa olsun iyi sürücülüğün temel unsurları, sürüş esnasında riskleri azaltma isteği ve motivasyonudur. Bu, sürüş becerisi ve hepsinden öte olumlu bir zihin yapısı ile başkalarının hayatına saygılı bir kişilik ister. Hareketlerinin diğer insanlar ve sürücüler üzerinde ne etki yapacağını düşünen, eğitim düzeyi yüksek bir bilinç ister. Bunlar olunca da otomatikman sorunlardan kaçınmak için gereken bilinç, strateji yapma düşünce ve davranışı devreye girer.

Sürücülük hayati önemde bir iştir. Ciddiye alın!


10 Temmuz 2018 Salı

Düzenli Bakım ve Temizlik Motorunuza Değer Katar

Temizlik süreklilik gerektiren bir iştir ve bu nedenle hergün yapılmalıdır. Sanılmasın ki hergün temizlik yapmak zor bir iştir. Tam tersine! Hergün temizlenen şey çok daha kolay, hızlı ve az bir emekle ışıl ışıl olur.

Benim temizlik anlayışın iki aşamadan oluşuyor.

1. Kirletmemeye Özen Göstermek

Hava karlı, buzlu ise motoru yola çıkarmayı bırakın, brandasını bile açmıyorum. Yağmurlu havada biraz daha esneğim ama zorunlu olmadıkça yine kullanmamayı tercih ediyorum. Şartlar gereği motoru çıkarmam gerekirse de döner dönmez bir kova su ile kirler kurumadan yıkıyorum. Çünkü; Çamur motor üzerinde kurursa çok daha fazla su ve emek harcamam gerektiğinden bu işi hemen yapıyorum.


Kuru havalarda ki günlük her kullanım sonrası nemli bir mikrofiber bez ile üzerindeki tozu alıyorum. Toz miktarı fazla ise yarım kova su ve temiz bir sünger ile yıkayıp, iyice kuruluyorum. Bir süre havalandırarak dar alanlardaki suyun, nemin buharlaşması için süre tanıyorum. Sonrasında ise branda ile koruma altına alıyorum. Oldu ya! Bir sebepten dolayı temizleyemediysem motoru örtmüyorum. Her zaman tam olarak temizlenmiş motoru örttüğüm için brandanın içi kirlenmiyor ve motora zarar vermiyor. İç kısmı kirlenmiş bir brandanın yarardan çok zarar vereceğini unutmayın. Brandanın doğal şartlarla kirlenen dışını ise ara ara yıkayarak temizliyorum. Sonrasında brandayı güneşli ve havadar bir yerde iyice kurumaya, havalanmaya bırakıyorum. Tam anlamı ile kuruduğundan emin olduktan sonra motoru örtüyorum.

2. Haftalık, Aylık Temizlik / Cila


Haftalık ve aylık olmak üzere düzenli aralıklarla motorumu çok daha detaylı yıkıyorum.

Haftalık temizlikte; Yıkadıktan sonra Turtle Wax'ın ıslak cilasını uyguluyorum. Kurularken aynı zamanda parlatıyorum.

Aylık temizliklerde ise yıkıyor, kuruluyor ve sonrasınca Turtle Wax'ın cilası ile cilalıyorum. Uyguladığım cila kuruyup mat bir görünüm aldıktan sonra pamuk ile cilayı temizliyorum. Parlatma işini temiz bir mikrofiber bez ile yapıyorum. Cila ve parlatma sonrası boyalı yüzeyler ilk günkü parlaklığına kavuşuyor. Cila uygularken plastik bölgelere bulaşmamasına çok ama çok özen gösteriyorum. Kazara bulaşması durumuna karşı yanımda ıslak bir bez bulunduruyor ve hemen bu bez ile bulaşan bölgeden cilayı iyice temizliyorum. Dikkat etmezseniz, cila bulaşan plastik bölgede kalıcı hasara neden olursunuz. Ayrıca cila uygulamasını gölgede ve olabildiğince tozsuz bir ortam veya zamanda (açık havada yapıyorsanız rüzgarın fazla olmadığı bir zaman) yapmalısınız.