Yamaha D'elight Yakıt Tüketim Bilgileri

20 Kasım 2014 Perşembe

Doğru Viraj Tekniği

Motosiklet dönüş için yatırılır. Ne kadar fazla ve ne kadar hızlı yatırırsanız o kadar keskin dönersiniz. Otomobil gibi direksiyonu çevirerek aracı döndürmek söz konusu değildir. Bu yatırma işlemi için kullandığımız tekniğin ismi de kontradır.

Beden pozisyonunuz, yatış açısı üzerinde büyük etkiler yapar. Özellikle soğuk havada ve soğuk lastiklerle, beden pozisyonun çok daha fazla önem kazanır. Bedeninizi dik tutarken karın ve sırt kaslarınızı ve kalçanızı kullanarak dönüş hareketini yapmalıyız. Kollara, bileklere hiçbir şekilde yük binmemelidir. Dizlerinizi ise birbirine yakın veya bitisik tutarak, vitesli motosiklet kullanıyorsak da yakıt tankını dizlerimizle kavrayarak dönüş hareketine yardımcı olmalıyız.


Dönüşe geçmeden önce hala dik konumda iken posizyonunuzu alın. Hem oturuş pozisyonunuzu hem de motorunuzun yolda ilerleyeceği hattın pozisyonu. Bu şekilde motosikletinizi dönüş esnasında sarsmamış olursunuz. Motorun dönüş şartlarına uyumuna en büyük engel sizin bedeninizin motor mekez hattı ile aynı hizada olmamasıdır (Şekil B).  Doğru olan pozisyon ise (Şekil C) dir. Şekil D ise en iyi pozisyondur. Ancak sorunsuz bir dönüş için motorunuzun hızı ile yatış açınızı iyi ayarlamalısınız.

B pozisyonu motorunuzun aynı dönüş çapında dönmesi için daha fazla yatırılması demektir. Diğer yönden şekil D motorun aynı çap için daha az yatırılması demektir. Bu sürüş sırasında motor dik konumdayken sizin tam doğru pozisyonda olmayı alışkanlık haline getirmenizle başlayan bir süreçtir. Motor dik konumda iken doğru oturma pozisyonu ise ayaklarınız üzerinde kollarınızdan destek alma ihtiyacı duymadan ayağa kalkabileceğiniz pozisyondur. Bu alışkanlığı edinmezseniz dönüşlerde motorunuzla tam hizada olduğunuzu sansanız dahi çoğunlukla yanılırsınız. En rastlanan hata ise hafif yatmış iken beden çizginizi motor çizginize doğru belden istemsiz olarak çevirerek uzantılarının kesişen doğrular haline gelmesine sebeb olmaktır. Doğrusu motor merkez hattı ile sizin beden hattınızın birbiri ile kesişmeyen uzantıları olması yani paralel olmasıdır.


Motorunuzu dik konumda (Şekil A) sürerken doğru pozisyonda oturduğumuzu nasıl anlarız?

Yakıt tankı dirseklerinizi arasında, eşit mesafede mi? Buna dikkat edin. Scooterlerde tank olmadığından dirseklerinizin bedeninizin yanlarına olan durumuna dikkat edin. Dirseklerinizi sıktığınızda iki tarafda da tam ve eşit yapışma oluyorsa dik konumdasınız demektir. Şayet bedeniniz bir tarafa kayık vaziyette ise bir tarafınız daima daha yakındır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder