Yamaha D'elight Yakıt Tüketim Bilgileri

30 Ekim 2014 Perşembe

Zorlu Rodaj Dönemi Bitti

Evet! Sonunda D'elight'ımın zorlu rodaj dönemi bitti. Peki nedir bu rodaj, neden bu kadar önemlidir ve bu dönemde nelere dikkat edilmelidir?


Kullanıcı El Kitabı bu önemli bilgileri şöyle açıklıyor. İlk 1000 km yeni motorun performansı ve ömrü için en önemli dönemdir. Bu nedenle aşağıdaki önerileri okumalı ve göz önünde bulundurmalısınız. Motor daha çok yeni olduğundan ilk 1000 km'de aşırı zorlanmamalıdır. Bu evrede motorun parçaları sürtünme nedeniyle çapaklardan arınır ve çalışma boşlukları bir düzene girer. Bu dönemde aşırı devirden, uzun süreli tam gazla sürüşten ve motorun aşırı ısınmasına neden olan durumlardan kaçınılmalıdır.


  •  0–150 km

    1/3 gaz kolu açıklığından daha yüksek süratlerden kaçının. Her bir saatlik sürüş sonrasında motoru durdurun ve beş ila on dakika arasında motorun soğumasını bekleyin. Motor devrini ara sıra değiştirin. Motoru belirli bir gaz kolu açıklığında uzun süre çalıştırmayın.

  • 150–500 km

    1/2 gaz kolu açıklığından daha yüksek süratlerden kaçının. Vites değişimleri sırasında motor devrini arzu ettiğiniz şekilde artırın ancak asla tam gazla kullanmayın.

  • 500–1000 km

    3/4 gaz kolu açıklığından daha yüksek süratlerde uzun süre kullanmaktan kaçının.

Tamam! Yukarıdaki bilgiler ışığında 1000 km'yi tamamladık. Bundan sonra scooter'ımızı istediğimiz gibi kullanabilir miyiz? 

Neredeyse evet ama uymamız ve dikkat etmemiz gereken birkaç şey var.

  • 1000 km ve sonrası

    Uzun süre tam gaz sürmeyin. Motor devrini ara sıra değiştirin.  

DİKKAT: 1000 km sürüş sonrasında motor yağı değiştirilmeli, yağ filtresi kartuşu veya elemanı değiştirilmeli ve yağ süzgeci temizlenmelidir. 

Alıştırma (rodaj) döneminde herhangi bir motor problemiyle karşılaşırsanız, hemen Yamaha yetkili servisine başvurmayı unutmayın.

Herkese kazasız, belasız, keyifli sürüşler dilerim.

3 yorum:

  1. ahhh ah şu rodaj yüzünden kendinizi nasıl kısıtlıyorsunuz bir bilseniz.

    Tek rodaj vardır oda ilerleyen zamanda nasıl kullanacaksanız ilk günden hemen öyle kullanmaya başlamanızdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaştıklarım "Kullanıcı El Kitabı" bilgileri. Bunların dışında hareket etmek, D'elight'ınızın garanti dışı kalmasına neden olabileceği gibi motor verimi ve ömrü konusunda oldukça kritik önem taşımaktadır. Tavsiyem; Rodajı ciddiye almanız yönünde.

      Sil
    2. Öyle şey olmaz yeni doğan çocuğa bile sen nede olsa 20 yaşında üniversite okuyacaksın deyip üniversiteye yazdırtmazsanız buda aynı..

      Sil